Kurumsal Gönüllülük

Kurumsal Gönüllülük

Toplumdan aldığını topluma vermek

Konu gönüllük olunca içimde sonsuz bir Ghandi uyanıyor..

Dünyada görmek istediğin değişimin kendisi ol!

Hepimizin “Ben tek başıma ne yapabilirim ki?” dediği anlar olur.

Ancak bizim gibi düşünen onlarca insan olduğunu düşünürsek tüm kaygılarımız sona erecektir.


Bu konuyu yazmak için iki hafta bekledim..

Felaketimizin üzerinden tam 36 gün geçti.

Bu sürede deprem bölgesine yakın oturan ailemi, sevdiğim insanları, büyüdüğüm sokakları ziyaret ettim.

Herkesten bu zorlu günlere dair hem bir o kadar kötü hem bir o kadar dayanışma dolu anılar dinledim ki, beklerken bu konunun yeri bende daha da bir doldu.

Uçtan uca taşınan koliler, cebinden, masasından, üzerinden verenler..

Hatay’a, Adıyaman’a, Maraş’a, Antep’e giden herkesin yüreğindeki yük o kadar belliydi ki..

“Kendini bulmanın en iyi yolu, kendini başkalarının hizmetinde kaybetmektir.” 

Ghandi’nin bu sözü benim için tüm bunların özetiydi.

Tüm bu süreçte olanlar zihnime “neden dünyayı iyileştirmek için hep bu zor zamanları bekliyoruz?” sorusunu getirdi.

İnanıyorum ki köşemi okuyan herkes öğrencilik yıllarında yolu bir STK’dan geçmiş, bir işin ucundan “Gönüllü – Gönlünden veren” sıfatı ile tutmuştur.

Ve burada şahsen tanıdıklarım, dostlarım, sizinle de zaten hep o yollarda tanıştık. AIESEC, ESN, Erasmus Gençlik Dernekleri, TPÖÇG, EFPSA, TURKMSIC, LÖSEV…

Peki mezun olunca ne oldu?

Neden bıraktık?

Sahi neden sürekli dayanışma için bu zor zamanları bekliyoruz?


Bugün aslında ne iş arayana, ne İnsan ve Kültür Liderlerine, ne de yöneticilere yazıyorum bu köşeyi..

Bugün yolumun gönüllülük ile tanıştığı insanlara yazıyorum People & Culture Corner’ı…

Hepimiz dünyayı onarmanın, güzelleştirmenin peşindeydik. İş sahibi olunca, iyi şirketlerde çalışmaya başlayınca kopmayalım yolumuzdan. Hatta onları da teşvik edelim. Çalışırken gönüllülük olur mu, demeyin.

O zaman siz de kurumsal gönüllü olun.

Ne mi Kurumsal Gönüllülük?

Benim kelimelerimle en net tanımı; toplumdan aldığımızı topluma vermektir kurumsal gönüllülük.

No alt text provided for this image
Photo by Rémi Walle on Unsplash

Biraz daha açmak gerekirse; kurumsal gönüllülük, şirketlerin yerel kuruluşlarında gönüllü olmak isteyen çalışanlara destek ve kaynak sağlamasıdır. Şirketler bunu bazen çalışana STK’larda çalışabileceği ekstra izin günü olarak verebilir bazen de kendi içerisinde oluşturduğu programlarla şirket kültürüne entegre edebilir.

Yani müşterisi olan toplumun ona kazandırdığını başka kanallarla ona iade etmektir.

En Yaygın Kurumsal Gönüllülük Modelleri

No alt text provided for this image
People & Culture Corner

Hizmet Gönüllülüğü

Hizmet gönüllüleri, genellikle yerinde çalışarak ve toplulukları doğrudan etkileyerek acil ihtiyaçları karşılar. Örneğin şu an deprem alanında bazı şirket çalışanlarının çocuklara ders vererek veya ihtiyacı olanlara yemek, su dağıtması bu modele örnek olarak verebilir. Türkiye’de yaygın bir model olarak görebiliriz.

Takım Gönüllülüğü

STK ve derneklerin daha büyük veya tek seferlik projeleri hızla tamamlamaları için misyon ve değerlerine uyumlu kurumsal şirketler ile çalışması olarak açabiliriz. Çalışan gönüllüler bir parkı el birliği ile güzelleştirebilir veya okul çocukları için sırt çantaları dikebilir. Genellikle Tema ile birlikte yapılan ağaç dikme projeleri Takım Gönüllülüğüne en güzel örneklerdendir.

Beceri Temelli Gönüllülük

Beceriye dayalı gönüllülük, yine benim en sevdiğim modellerden.

“Bu işi yapabilen kişi ben isem, benim bu konuda bir bilgim veya becerim varsa o kişiye/işe yardım edeyim de daha hızlı bitsin.” mindseti.

Yani belirli bir alanda uzmanlığı olan çalışanları derneklerde projelerin gerçekleştirilmesi için yetkilendirme. Örneğin vergi hazırlığı, yasal belgeleri gözden geçirme veya teknoloji temelli gerçekleştirme konularında yardımcı olabilir.

Mentorluk ve Uzmanlık

Gönüllü çalışanların, kariyerlerini ve sosyal becerilerini geliştirmek isteyenlere veya kariyer yolculuklarına yardımcı olmasıdır özetle.

Big Brothers Big Sisters of America’yı hepimiz biliriz. Gençlik mentorluk ağını büyütmek için kurumsal ortaklarla birlikte çalışan ulusal kâr amacı gütmeyen kuruluş. Zorluklarla karşılaşan çocukların hayatlarını sonsuza dek daha iyiye doğru değiştirmeyi amaçlı

Bağış

Bağış toplama etkinlikleri çok fazla planlama gerektirebilir. Ancak genellikle daha acil ve somut bir etkiye sahip. En somut örneğimiz ise deprem zamanında yapılan yardımlar. Gönüllü liderliğindeki bağış toplama etkinliklerine ev sahipliği yaparak toplumsal amaçlar için para toplarken topluluğa kolayca geri verebilirsiniz.

IBM, Microsoft, PwC, Target, Cisco, Google gibi birçok şirketin kendine özgü kurumsal gönüllülük programları bulunmaktadır.

Benim en çok ilham aldıklarımdan biri ise Salesforce’un 1-1-1 Model‘i. Misyonlarıyla uyumlu kuruluşlara hibe, teknoloji ve gönüllü desteği sağlayan Salesforce zamanlarının, ürünlerinin ve özkaynaklarının %1’ini bağışlamaktadır.

  • %1 Süre: Salesforce çalışanları bir yıl boyunca 6 ücretli gönüllü çalışma günü verir. Şimdiye kadar çalışanlar tarafından 178.000 saatin üzerinde bağış yapılmıştır.
  • %1 Ürün: 70 ülkede 8.000 kar amacı gütmeyen kuruluş bugün indirimli lisanslardan yararlanıyor. Bu da işletme etkinliklerini artırmalarına ve temel görevlerine daha fazla kaynak ayırmalarına yardımcı olur.
  • %1 Özkaynak: Salesforce.com, kurumsal sermayenin %1’ini teknolojik yenilik için kullanarak uygun bulunan kar amacı gütmeyen kuruluşlara ve gençlik geliştirme programlarına yaklaşık 20 milyon $ hibe veriyor.

Özetle Salesforce bize gösteriyor ki; kurumsal gönüllülük, şirketlerin toplum ile birlikte hareket etmesi ve onları desteklemesi için mükemmel bir yoldur.

Umuyorum ki, gönüllülük hayatımızın sonsuz bir parçası olur..

Kaynakça:

Yorum Yap