İş Yerinde Well-being

Herkese 2023’e geçişimizin etkilerinin yavaş yavaş geçtiği bir haftadan merhaba!
Etkilerin yavaş yavaş geçtiği diyorum çünkü o kadar hızlı bir değişim içerisindeyiz ki yepyeni bir yılda yepyeni umutlara bürünebileceğimizi hızla unutup 2 Ocak’ta mesai başı yapıyoruz. Devam eden performans kaygıları, artan enflasyon ile beklenen zam oranları, bu yıl terfi alır mıyım düşünceleri içinde eriyip “2023’te bu hedefimi gerçekleştirmek için adım atacağım, şu hedefime ulaşmak için elimden geleni yapacağım.” umutlarımızı hızla kenara bırakıyoruz.
2022’nin son sayısında İnsan ve Kültür’ün 2023 Trendlerini yazarken şirketlerde esenlik yani well-being başlığını atıp atmamak konusunda çok sancılandım. Daha önce “İşte İyi Olma Hali” yazımda well-being tanımını detaylıca açıklamaya çalıştım. Buradan devam etmeden önce okumadıysanız oraya göz atmanızı öneririm.
Bir değişimden hatta daha doğrusu bir dönüşümden söz ediyor ve her yıl popülerleşen kavramlar üzerine odaklanıyoruz. Ancak well-being bir trend olmanın çok ötesinde, bir zorunluluk.
Mart 2020’de tokat gibi yüzümüze çarpan Pandemi bize bu zorunluluğu en güzel şekilde hatırlattı. Devamında hızlıca aksiyon adımları atmaya başladık ve güzel gelişmeler de kaydettik. Ancak hala bazı şirketler buna direnmekte veya çalışanın iyi haline yatırımı “ne gerek var?” olarak görmekte. Üzülerek hala bunu birçok kurum liderinden duyuyorum.
Çalışan gözlüğünde isen tüm araştırmaları bir sonraki satıra bırakıp sadece Linkedln’de 2019-2022 yılları arasında paylaşılan postlara ve iş ilanlarına baktığımızda bile “well-being” kullanımında %300’e yakın bir artış görüyoruz.*
Birçok araştırma şu an konuştuğumuz İnsan ve Kültür tanımlarının kökeninde çalışanın bütünsel iyi olma haline dayandığını açıkça vurguluyor. Örneğin çalışanı elde tutma(retention), turnover, işe alım süreçleri, kariyer gelişimi her tanım bir yerde çalışanın bütünsel iyi olma hali ile doğrudan bağlantılıdır. Çalışan deneyimine yakın bir gözlükten baktığımızda da çalışanın işe girişinden çıkışına kadar her adımında iyi ve değerli hissetmek istediğini görebiliriz. İşe alım sürecinde ghostlanmadan, şeffaf ve anlaşılarak bir süreç geçirmek isteriz. Onboarding sürecinde yapılandırılmış ve kültürü anlamamız için ortam oluşturulan, bizlere kolaylaştırıclık sağlanan bir alan isteriz. Aynı şekilde kariyerimiz için fırsatlar ve yönlendirmeler ile değerli ve biricik olduğumuzun görülmesini isteriz. İşte tüm bunlar çalışan deneyiminde de ifade edilen Moments that Matter’dan oluşur (anıya dönüşecek anlar). Ve iyi yönetilmemiş bir süreç neticesinde benim gibi “Bir daha o şirketin yakınından geçebileceğimi düşünmüyorum.” diyen adaylar bırakabilirsiniz.
Diğer taraftan sırtımızı veriye de dayacak olursak şunları hatırlamakta fayda var:
- Future Workplace 2021 İK Duyarlılığı Anketi, kıdemli İK liderlerinin %68’inin (%40’ı CHRO) çalışanlarının iyi olma halini ve ruh sağlığını birinci öncelik olarak değerlendirdiğini belirtti.
- 2022 Employee Wellness Industry Trends Raporuna göre; 2018 yılında şirketlerin %60’ı zihinsel sağlık programlarına bütçe ayırırken 2022 yılında bu oran %90’ı buldu.
- Lyra Health raporuna göre iş arayanların da %71’i çalışmak istediği şirketlerin well-beingleri için yan haklar sunmasını bekliyor.
Tüm bunlara ve daha fazlasına ek olarak çalışanların büyük bir oranı yeni bir iş arayışında şirketin sağlığına yapacağı yatırımı önceliği haline getirdiğini açıkça ifade ediyor.
Çünkü wellbeing, çalışanın sahip olduğu tam kapsamlı sağlık sigortasından çok daha fazlasıdır. Bir çalışanın beklentisi, sorumluluğu, stres seviyesi, performans kaygısı ve çalışma ortamının yanı sıra bu faktörlerin genel sağlık ve mutluluğunu nasıl etkilediğini de ifade eder. Fiziksel sağlık önemlidir elbette ancak ekiplerimizin ruh hali ve zihinsel sağlığı gibi soyut faktörler de giderek önem kazanıyor ve bunu tamamen well-being olarak değerlendiriyoruz.
2022 Employee Wellness Industry Trends Raporunda bu yıl şirketlerin esenlik yatırımlarında “Yükselen Yıldızlar” olarak belirttiği 5 madde ve oranlı şu şekilde:
- Mental-Zihinsel Sağlık (%90)
- Teletıp – Online sağlık servisi (%80)
- Stres yönetimi ve dayanıklılık (%76)
- Farkındalık ve meditasyon (%71)
- COVID- 19 aşı ve önlemleri (%57)
Yükselen beş yıldızdan üçünün zihinsel ve ruh sağlığımız ile yakından bağlantılı olduğu düşünüldüğünde, şirketler açıkça bu alandaki çalışanlarını desteklemeye odaklanıyor. Geçmiş raporlara göre en önemli artışı gösteren iki madde ise zihinsel sağlık ve meditasyon.
Peki, şirketlerde well-beingi nasıl arttırabiliriz derseniz..
Dün paylaştığım 5 önerimi buraya bırakıyorum.
Copy of People and Culture Corner Check-in Q by Hakan ErkezSon olarak AIHR | Academy to Innovate HR tarafından yayınlanan Çalışan Well-being’ini ölçümleyen 9 Metrik çalışmasına buradan ulaşabilirsiniz – 9 Employee Wellbeing Metrics
Kaynakça ve İleri Okumalar
- Wellable, 2022 Employee Wellness Industry Trends Report
- Popüler Yönetim Dergisi, Pandeminin “iş’te” ilacı: Wellbeing uygulamaları, Sayı 93
- Future Workplace, 2021 İK Duyarlılığı Raporu